Zengibar Kalesi (isauria)’inde kazı çalışmaları öncesinde ön çalışma çalışmalar başladı.
Kültür Ve Turizm Bakanlığından görevli Nevşehir Hacı Bektaş Müzesinden Arkeolog Taylan SÜMER’in gözetimi altında yapılan çalışmalara Ege Üniversitesinden araştırma Görevlisi Emine KÖKER, Selçuk Üniversitesinden jeoloji mühendisi Dr. İsmail İNCE. Arkeolog Mehmet aktaş, Sanat Tarihicisi Erkan AYGÖR, Ankara Ünv. Yrd. Doç. Dr. Serkan SUNAY eşlik etmekte.
Şu ana kadar yapılan çalışmalarla ilgili olarak Osman DOĞANAY ; ilk hedefimiz kentin girişinden başlayan zafer taklarını ayağa kaldırmak bunun içinde taşların üzerini kaplayan çalı örtüsünü temizlemekle işe başladık ve temizlediğimiz her çalının altında yeni yeni yazıtlar ve tarihi değeri olan eserlere rastlıyoruz. Bu bizleri sevindiriyor. diyor.
Bu çalışmaların, arkeoloji, maden mühendisi, jeoloji, mimarlık eğitimi almış öğrenciler tarafından geniş kapsamlı olarak yürütüldüğünü ifade eden Osman DOĞANAY’ın Bozkırdan Bozkırın sivil toplum örgütlerinden Bozkıra gönül vermiş insanlardan şu şekilde bir ricası var.
Zengibar kalesi benim için orta Anadolulun Efes’i değerinde bir yer. Buranın toprak altında yatan güzelliklerini yeryüzüne çıkartmak çok zor bir iş değildir. Bu güne kadar işin bürokratik kısmı büyük oranda çözüldü. Ve kazı çalışmalarının başlaması için gerekli koşulların oluşması hızlandı. 2010 yılında başladığımız yüzey araştırmaları tamamlanmak üzere. Fakat bütün bu işlemlerin yürümesi için maddi güç gerekli. Günümüzdeki devlet politikası bu tür çalışmaların halk katılımlı olması, yerel yönetimlerin etkin olması , esnafın sahiplenmesi ve maddi sorunun halk tarafından çözülmesi şeklinde. Bu çalışmaların yürütülmesi için yıllık asgari 5000 tl desteğe ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlar bizlerin burada konaklama ve gıda, çalışma ekipmanı şeklinde de karşılanabilir. Bu çalışmalara ilave olarak Zengibarın tanıtımının şart buda yerel ve genel medyanın sorumluğunda bu nedenlede medyanın da desteğini istiyorum" diyor.
Çalışmalarla ilgili video için tıklayınız